Thursday, October 15, 2009

Buah zuriat @ Buah Hawa

Sebenarnya buah zuriat ini dikenali sebagai buah adam/ buah zuriattin/buah koka.
Semuanya sama.

Ia adalah buah asal dari pokok koka yang sekarang ramai orang dok sibuk beli buat gelang pakai kat tangan.

Pokok koka ini ialah pokok yang Nabi Noh a.s. gunakan untuk membina bahteranya ketika banjir dulu.

Dikatakan buah zuriat ini amat berkhasiat.

Bila direbus ia boleh menyebabkan kita hamil dan menyembuhkan lenguh-lenguh badan dengan izin Allah.

Buahnya sebesar buah ciku tapi rupanya macam buah kurma.

Ia adalah amat keras.

Kalau nak pecahkan memang kena guna kudrat orang lelaki dengan sebilah parang.

Dalamnya macam sabut kelapa.

Ia didapati di jabal uhud dan jabal rahmah dan gua Hirak.

Di situ je yang ada. Harganya 25sen satu. Kalau lima seringgit ke.....



Setelah mengupasnya, masukkan dalam air dan rebus lama2.

Setiap hari tambahkan air dan rebus sampai hilang khasiatnya.
Rasanya orang kata "sedap".
Bacalah bismillah diikuti ayat 38 dari al Imran sebanyak 3 x
RABBI HABLEE MINLADUNKA ZURIATUN TOIYIBBAN INNAKA SAMEE U-DOA


cara penggunaannye, buah tu hancurkan isi nya dan dicampur dengan susu segar.....atau amik isinye, then rebus, air rebusan tadi diminum


5 comments:

Ibu kami said...

baru 1st time dengar buah nih.. bagus gak kongsi2 info gini kan?

uMmI said...

yup..coz baru2 ni kawan ada tanya bout buah ni and ada lak kawan yg ada buah ni tapi tak tau nak buat camne,sedangkan dia dah try byk cara utk mengandung...so ummi try cari info pasal buah hawa

mea said...

need to ask....i have lot of these buah hawa, but I'm not clear enough bout the way of boiling it....apekah serabut di luaran tu be boiled to? ato kah just the hard stuff macem kelapa yang be boiled?I need the information coz I need to be prgnant.....

ikram said...

sesiapa yang inginkan buah hawa ini..saya ada banyak..sila email je kat saya kat safetybytroms@gmail.com

Zack said...

sy kumpul banyak testimoni dan cara penyediaan kat blog saya... http://herbazuriat.blogspot.com